tiistai 10. marraskuuta 2009

Saturnuksen mytologia ja palvonta Roomassa

Saturnus oli roomalaisessa mytologiassa sadonkorjuun jumala, jonka kreikkalainen vastine oli Kronos. Sitä sanottiin myös maailmankaikkeuden ajanlaskijaksi ja tunnusmerkkinä sen kuvissa oli sirppi, jota Saturnus-planeetan tähtimerkki myös muistuttaa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Saturn_(mythology)
http://en.wikipedia.org/wiki/Cronus























Myytin mukaan Zeus (Juppiter) syrjäytti Kronoksen (Saturnus) vallasta, jolloin tämä vaelsi Italiaan antaen maalle nimeksi Saturnia. Rooman lähellä on nykyään edelleen sen niminen kaupunki. Saturnuksen myyttistä valta-aikaa Roomassa nimitetään kultaiseksi ajaksi, jona vallitsi täydellinen rauha ja harmonia, ja sen muistoksi vietettiin vuosittain riehakasta Saturnalia-juhlaa. Sitä vietettiin talvipäivänseisauksen aikaan kuten joulua, ja siihen liittyi myös samoja tapoja, kuten lahjojen antaminen, ja kristityt ottivatkin myöhemmin sen omakseen muuttaen sen nimen jouluksi. Forum Romanumilla sijainnut Saturnuksen temppeli oli yksi Rooman vanhimmista rakennuksista, ja siitä on tänä päivänä jäljellä vielä rauniot. Se oli myös Rooman valtakunnan lakitaulujen ja valtionrahaston säilytyspaikka. Dionysiuksen mukaan Saturnukselle oli omistettu Roomassa muutenkin paljon pyhäkköjä, ja sen mukaan oli nimetty monia kaupunkeja ja paikkoja, etenkin vuoria.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Saturnalia

http://encyclopedia.jrank.org/SAR_SCY/SATURN_SATURNUS.html




















Saturnus oli siis keskeisessä asemassa muinaisen Rooman kulttuurissa, ja näemme pian, että se on sitä edelleenkin, vaikkei niin avoimesti...