perjantai 13. marraskuuta 2009

Katastrofismi, Saturnus-teoria ja myytin totuuspohja

Katastrofismi on oppi, jonka mukaan maapallo on käynyt läpi monia äkkinäisiä ja rajuja tapahtumia, jotka ovat muovanneet sen olosuhteita merkittävästi. Se oli vallitseva tieteellinen oppi aina 1800-luvulle saakka, ja siihen on paljon viitteitä muinaisessa planeettoihin ja niiden edustamiin jumaliin liittyvässä mytologiassa. Katastrofismilla oli kannattajansa myös 1900-luvulla, heistä tunnetuin oli Immanuel Velikovsky, jonka teoriat pyörivät sen ympärillä, että aurinkokunnan planeettojen ryhmitys oli hyvin erilainen vielä ihmisenkin aikana ja sen muutokset aiheuttivat mm. myyttisen vedenpaisumuksen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Catastrophism

http://www.varchive.org/itb/index.htm

Nämä ovat velikovskilaisten katastrofistien teesit pääpiirteissään:

1. Aurinkokunta oli aluksi kaksitähtijärjestelmä, muodostajina aurinko ja luultavasti Saturnus.
2. Ohi kulkeva pimeä tähti, eli Jupiter, tunkeutui järjestelmään.
3. Se törmäsi Saturnukseen tai hajoitti sen.
4. Osa tuon törmäyksen jäännöksistä muodostaa nykyisen asteroidivyöhykkeen.
5. Saturnus meni novaksi sen seurauksena.
6. Komeetat syntyivät sen seurauksena.
7. Venus-komeetta irtautui Jupiterista.
8. Osa Saturnuksen jäännöksistä lähestyi Maata ja aiheutti suolavetisen vedenpaisumuksen.

Tuo kuulostaa tietenkin erikoiselta, mutta muinaisessa mytologiassa Saturnus oli todella "planeettojen kuningas" ja jumalana suurin palvonnan kohde, mikä ei sovi sen nykyiseen asemaan aurinkokunnassa kaukaisena ja himmeänä kiintotähtenä. Kaldealaiset olivat hyvin eteviä astronomeja ja heidän päiväkirjoistaan kävi ilmi, että Saturnusta pidettiin planeetoista merkittävimpänä, vaikka esimerkiksi Venus ainakin nykyisellään on näkyvämpi ja loistaa tähtitaivaalla huomattavasti kirkkaammin. Saturnus oli Sumerissa Ninurta, seemiläisille El, Kreikassa Kronos ja Babyloniassa Shamash. Shamash tarkoittaa kumma kyllä myös aurinkoa, ja Saturnusta on myös sanottu "auringon tähdeksi" tai "aurinkotähdeksi". Vaikka on ilmiselvää, että Ra oli Egyptissä auringonjumala, jopa sekin on yhdistetty ptolemaiolaiseen aikaan Kronokseen eli Saturnukseen. Kaiken kaikkiaan sama toistuu useissa muinaisissa kielissä, eli Saturnus ja aurinko jakavat saman nimen. Tämä on kenties merkittävin syy, miksi katastrofistit ovat lähteneet kehittelemään teoriaa, että Saturnus on joskus ollut hyvin kirkas, jopa auringon kaltainen tähti.

http://www.catastrophism.com/texts/sun-and-saturn/
http://www.tresman.co.uk/harold/35light.htm
http://www.bearfabrique.org/Catastrophism/Saturn/aliensky.html
http://www.maverickscience.com/saturn.htm

Sekä Saturnusta että aurinkoa tarkoittanut Shamash kuvattiin muinaisessa taiteessa usein kahdeksansäteiseksi tähdeksi tai pyöräksi. Sama ilmiö toistuu muualla maailmassa, ja nämä kuvat on yleensä käsitetty auringon symboleiksi.








Astrologiassa 8 on myös Saturnuksen numero, ja yksi katastrofisti on esittänyt, että Saturnus on eurooppalaisissa kielissä sanan yö takana numeron kahdeksan kautta seuraavalla tavalla:

no eight > night (engl)
nein acht > nacht (saks)
non huit > nuit (ransk)
non otto > notte (ital)
no ocho > noche (esp)
nej åtta > natt (ruots)

Yö olisi siis "ei kahdeksaa".

Kun taas seemiläisissä kielissä näyttää olevan suorempi viittaus siihen, että yö tarkoittaisi samaa kuin "ei Saturnusta", siis ei Saturnuksen (El) valoa.

In Hebrew, the word for "night" is "lail," which word seems to be composed of the words "la El," or "lo El," which translate as "no El." So also in Arabic, in which language the word for "night" is "leyla," composed of "le Eyl," that is "no El." In Maltese, "night" is "lejl," in which the "j" is pronounced "y," and which also translates as "le El," that is "no El."
Linkki